19 mai 2009

Future Shorts, seducţia filmelor scurte

Vineri, 22 mai de la 20.00, echipa Studioset va începe seara Future Shorts de la TNB/ Artexpo cu un atelier despre postproducţie şi efecte speciale. Cu un portofoliu impresionant de lucrări în film, advertising, televiziune şi VJ performance, cei de la Studioset sunt cunoscuţi pentru soluţiile vizuale out of the box.

Future Shorts continuă cu filmele internaţionale, „prezidate” de cel mai bun scurt metraj la Festivalul Internaţional de la Berlin, Please Say Something, în regia irlandezului David O’Reilly. Remarcabilul C'est plutôt genre Johnny Walker al lui Olivier Babinet şi Cattle Call, cu Tim Roth (regia Mike Maryniuk & Matthew Rankin), precum şi alte scurt metraje de excepţie completează programul lunii mai.

Vor fi prezentate şi 3 filme înscrise în secţiunea “Cursa pe bandă” a competitiei, care pot fi votate prin SMS la numarul 1265 în seara evenimentului. Filmele au fost selectate de juriul format din: Fabien Riggall, fondatorul Future Shorts în Marea Britanie, Tudor Giurgiu, Dragoş Bucur, Alin Ludu Dumbravă, Matei Branea, Ada Solomon şi Irina Margareta Nistor.

Dupa filmele scurte, cei de la Sunday People ne-au pregătit o noapte lungă cu muzică live originală, într-o formulă nouă.

La afterparty mixează Bully şi Sensorship: cei doi DJ pornesc o excursie pe ritmuri de funk şi ajung la hip-hop şi drumandbass. Le vor fi alături instalaţiile vizuale asigurate de Dreamrec & Cote.

11 mai 2009

Tatal Giovannei

Un film perfect italian - ritm sustinut dar cu o mare doza de sentimentalism. De buna calitate.

Tatal Giovannei, 2008, r. Pupi Avati. A fost recompensat cu Leul mic de aur, Premiul Pasinetti si Cupa Volpi la Festivalul de Film de la Venetia, in 2008 - ultimele 2 premii pentru cel mai bun actor - Silvio Orlando.

Multe filme bune, anul acesta, la Festivalul Filmului European. Iata aici programul, pentru a alege macar unul/ seara pana pe 17 mai.

2 mai 2009

Informatie versus cunoastere

Am gasit un text interesant intr-o revista DILEMATECA, veche si necitita, dar descoperita acum, din fericire, la ceas de curatenie de primavara. Constantin Vica vorbeste despre cum ne schimba internetul felul in care citim/ cunoastem.

"Disparitia lecturii liniare va modifica radical mintea umana? O lectura exclusiv fragmentata, o lectura in care nu exista un inceput si un sfarsit, o lectura de hiperlink si cu o continua realocare de resurse cognitive, salturi peste salturi, tag-uirea si label-izarea informatiei ca singura modalitate de memorare. De fapt modalitate de stocare, un proces mult diferit fata de memorare. O lectura non-liniara iti solicita o memoria pe termen scurt, dar nu poate duce la invatare si implicit la cunoastere..."

Sigur ca nu-i o noutate, dar e o tema foarte exact articulata in acest articol ("Dilemateca", anul III, nr 27, august 2008). Asta crede o iubitoare de carti & biblioteci, de agende snoabe care imita hartia ingalbenita de vreme :)) si in acelasi timp o dependenta de internet.