Un altfel de film despre Holocaust
Frumusetea filmului consta in primul rand in lipsa stridentelor de orice fel - de scenariu, de regie, de interpretare actoriceasca si chiar lipsa de decoruri ostentative, prea lucrate... Sigur ca un rol important l-a avut cartea din 1995 care a stat la baza scenariului, Cititorul lui Bernhard Schlink.
In al doilea rand, faptul ca vorbeste despre Holocaust fara sa plictiseasca. Mai mult decat atat, ridica o seama de intrebari pe care putini dintre noi si le-au pus. Din acest punct de vedere, am un reper in The Life of Others. S-au facut sute de filme de fictiune si, probabil, si mai multe sute de documentare despre acest subiect. Ce face din Cititorul un film proaspat, dincolo de maiestria "cu acte-n regula" a lui Stephen Daldry (dovedita in multe pelicule, printre care Billy Elliot sau The Hours?
Cititorul incepe cu o pasiune care lasa urme o viata intreaga (cel putin pentru "pustiul" indragostit de femeia matura...). Iar asta ne intretine interesul. Si mai este si intriga: reintalnirea dintre cele doua personaje, Hanna Schmitz si Michael Berg, se produce in circumstante care ne declanseaza dorinta arzatoare de a-i intelege. El student la Drept, ea acuzata de uciderea a 800 de evreice.
Kate Winslet (recompensata pe drept cuvant cu Oscar pentru cea mai buna interpretare feminina) si Ralph Fiennes desavarsesc acest film complicat, rafinat, dar in acelasi timp firesc despre oameni pe care-i condamnam fara sa-i cunoastem.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu