"Politistii folosesc un limbaj anume, iar cuvintele acelea ajung sa le determine felul in care vad realitatea, pentru ca folosesc multe cuvinte standard. Asta iti influenteaza felul de a gandi."
Asta spune Corneliu Porumboiu in interviul de aici referitor la Politist, adjectiv.
Ce-l intreaba Iulia Blaga e de-ajuns pentru a afla de la regizor cele mai importante chei de interpretare. Pentru restul, se poate face "o adevarata hermeneutica". :)
Concluzia "echipei CSI" de Vaslui (dar atat de universala!) este ca legea morala e o chestiune vaga si foarte personala, care nici macar nu apare in DEX, asadar... nu exista. Este "argumentul" convingator pentru politistul interpretat de Dragos Bucur (Cristi), care cedeaza fara aparente crize de constiinta in favoarea sistemului.
Politist, adjectiv te provoaca sa-l privesti dintr-o perspectiva proaspata, te obliga sa lasi la intrarea in cinema prejudecatile privind timpul cinematografic cu care ne-au obisnuit productiile contemporane. Este un film despre sistem, care, ca orice sistem, calca in picioare individualul si MORALUL pentru a reprezenta MAJORITATEA. Mai precis de atat, este un film despre CUVINTE si sensuri.
Scena din biroul sefului, cu DEX-ul, e magistrala. Dar la fel de memorabila e cea cu interpretarea versurilor cantecului de dragoste ascultat de sotia lui Cristi. Chiar asa, ce-ar fi campul fara flori? Un fel de periuta de dinti fara pasta... ? Sau invers? Ce-ar mai ramane din dragoste atunci?
Amuzant, dar nu acesta e registrul filmului. Politist, adjectiv nu e o comedie. E un film dificil de incadrat intr-un gen anume, ca multe alte opere perene...
Enjoy a real piece of art!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu