30 martie 2010

Premiile Gopo 2010

Am fost aseara la Gopo si m-am bucurat ca Politist, adjectiv a luat toate premiile importante. Chiar Dl. Porumboiu, vecinul de la 377 scara B, a spus ca au fost prea multe premii pt un film. Dar eu nu cred asta. :) Toata copilaria si adolescenta, familia mea a locuit la scara de-alaturi de familia Porumboiu, la "C", si nu stiu cat de infantil e sentimentul, caci nu am fost niciodata prieteni, dar inca de la Visul lui Liviu ma bucur la succesele sale ca la succesele unui prieten drag din copilarie.

Cel mai bun lungmetraj - Poliţist, adjectiv (Corneliu Porumboiu)
Cea mai bună regie - Corneliu Porumboiu (Poliţist, adjectiv)
Cel mai bun scenariu - Corneliu Porumboiu (Poliţist, adjectiv)
Cel mai bun actor în rol principal - Dragoş Bucur (Poliţist, adjectiv)
Cea mai bună actriţă în rol principal - Hilda Peter (Katalin Varga)
Cea mai bună imagine - Marius Panduru (Poliţist, adjectiv)
Cel mai bun documentar - Lumea văzută de Ion B. (Alexander Nanau)
Cel mai bun scurtmetraj - Nunta lui Oli (Tudor Jurgiu)
Premiul publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de casă în 2009 - Amintiri din Epoca de Aur, de Cristian Mungiu.
Premiu special: Gina Stoica (etaloneur).
Premiu special pentru întreaga activitate: scenaristul Dumitru Carabăţ.
Premiu pentru întreaga carieră: actriţa Draga Olteanu Matei.

PS: Ma bucur si pt Lumea văzută de Ion B., cel mai bun documentar pe care l-am vazut de mult timp incoace!

24 martie 2010

Antichrist

"In Antichrist, Lars von Trier ne prezinta o confruntare feroce, sangeroasa, la propriu, intre un barbat si o femeie care tocmai si-au pierdut copilul. Sau, mai exact (avand in vedere ca nici el, nici ea nu poarta nume, ca sunt singurele personaje din film si ca se retrag intr-o casa din padure, loc caru­ia ii spun Edenul), confruntarea dintre Barbat si Femeie: ambitiei lui arogante de a controla totul prin rati­une i se opun energiile ei profunde, irati­onale, "vrajitoresti". Totul pe fundalul unei na­turi paradisiace doar in aparenta, in realitate cruda si bezmetica." Zice Andrei Gorzo, perfect de acord si nimic de adaugat.

"Banalitate intelectuala bombastica?" As pune punct, nu semnul intrebarii.

R. Lars von Trier, 2009. Cu Willem Dafoe si Charlotte Gainsbourg.

11 martie 2010

Up in the Air

Cat ti-au dat ca sa renunti la visele tale?



R: Jason Reitman. Cu: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick.

10 martie 2010

Carlos Saura: Io, Don Giovanni

Vineri seara, Carlos Saura a fost la Bucuresti, la Elvira Popescu. Am prins proiectia de gala si speechul regizorului, care a prezentat Io, Don Giovanni. Un film foarte teatral despre triunghiul Lorenzo del Ponte (libretistul lui Mozart la opera Don Giovanni), Giacomo Casanova si Mozart insusi. Povestea incepe cu izgonirea lui Lorenzo din Venetia de catre inchizitie; ajuns la Viena, incepe aventura nasterii celebrei opere. Filmul are o atmosfera asumat-livresca, iar o parte din decoruri sunt de fapt fotografii, foarte inteligent asezate in constructia cadrelor.

Dupa Io, Don Giovanni simti ca n-ai pirdut timpul deloc, e ca o seara petrecuta la cinema si la opera in acelasi timp. :)

Documentarul Flmenco (1995) si filmele muzicale sunt o parte importanta a operei lui Saura: Bodas de sangre, El amor brujo, Sevillanas, Fados .

Regizorul a vorbit in spaniola, filmul a fost in italiana, iar titrajul in engleza. Muzica lui Mozart strapunge insa ecranul in modul "cel mai universal" cu putinta...

9 martie 2010

Oscar 2010

Am ratat directul de pe HBO, dar am vazut inregistrarea aseara. M-am bucurat, bineinteles, ca a castigat The Hurt Locker in fata Avatar. N-am putut insa sa nu simt ca politically speaking era momentul "corect" sa castige o femeie la regie - Kathryn Bigelow. Imi amintesc ca a fost un entuziasm asemanator pentru Sofia Coppola, cand a fost nominalizata cu Lost in Translation in 2004.

Imi place sa cred ca, politically free whatsoever, castigatorul ar fi fost Inglourious Basterds. Si ca Sandra Bullock n-ar fi putut castiga niciodata in fata unei Helen Mirren (The Last Station) sau chiar Carey Mulligan (An Education).

Cel mai bun film: The Hurt Locker

Cel mai bun regizor: Kathryn Bigelow, The Hurt Locker

Cea mai bună actriţă în rol principal: Sandra Bullock, The Blind Side

Cel mai bun actor în rol principal:Jeff Bridges, Crazy Heart

Cel mai bun actor în rol secundar: Christoph Waltz, Inglourious Basterds

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Mo'Nique, Precious

Cel mai bun scenariu adaptat: Geoffrey Fletcher, Precious

Cel mai bun scenariu original: Mark Boal, The Hurt Locker

Cel mai bun film de animaţie: Up, de Pete Docter

Cel mai bun film străin: El Secreto de Sus Ojos(Argentina)

Cel mai bun lungmetraj documentar: The Cove, de Louie Psihoyos şi Fisher Stevens

Cel mai bun scurtmetraj documentar: Music by Prudence, de Roger Ross Williams şi Elinor Burkett

Cel mai bun scurtmetraj: The New Tenants, de Joachim Back şi Tivi Magnusson

Cel mai bun scurtmetraj animat: Logorama, de Nicolas Schmerkin

1 martie 2010

Apartamentul

Am revazut Apartamentul lui Billy Wilder, uitasem ce satira inteligenta si nemiloasa la adresa corporatiilor este. Constructie scenaristica perfecta, un ritm extraordinar al actiunii si dialogurilor, best of de realism hollywoodian. Delicatesa.


Oscar pentru cel mai bun film, regie si scenariu in 1961. Iar Jack Lemmon si Shirley MacLaine au primit nominalizari pt leading role.

Fellinian

Federico Fellini: "Tata voia sa ma faca inginer, iar mama episcop, dar eu sunt foarte multumit ca am reusit sa devin un adjectiv."

Foto: Fellini cu Marcelo Mastrioani si Sophia Loren