20 iulie 2010

16 iulie 2010

15 iulie 2010

Invictus

Filmul lui Clint Eastwood nu e exact genul de biografie la care ma asteptam, personajul central fiind unul dintre cei mai consistenti si curajosi lideri contemporani, Nelson Mandela.


In 1995, la un an de la preluarea presedintiei de catre Mandela in Africa de Sud, echipa nationala de rugby castiga campionatul mondial in fata uneia dintre cele mai puternice adversare, Noua Zeelanda. Ce rol a avut presedintele in aceasta victorie si de ce a dorit atat de mult sa-l cunoasca si sa-l motiveze pe capitanul echipei? Jucatorii sunt, cu o singura exceptie, albi, echipa e un simbol al colonizatorilor, cum ajunge atunci sa conteze atat de mult in cristalizarea "reconcilierii" intre albi si negri, in plin apartheid?
Insa alta e intrebarea care da sens filmului: "How you spend 30 years in a tiny cell, and come out ready to forgive the people who put you there?" Personajul lui Matt Damon isi raspunde in cele din urma singur: un lider adevarat conduce prin puterea exemplului. Iertarea era cea mai necesara politica de stat in Africa de Sud in acel moment.

Nu, nu este doar un alt film despre un meci castigat de o echipa oarecare, cu toate locurile comune aferente, dar nici nu cred ca este un trademark in filmografia lui Eastwood.

9 iulie 2010

An Education

Dupa ce citesti cartile (sau Cartea) de scenaristica a lui Syd Field si vezi An Education, ai sentimentul ca teoria si-a gasit una dintre implinirile ideale. De fapt, celebrul si bine vandutul scriitor Nick Hornby, care semneaza scenariul filmului, il citeaza pe Syd Field cu "Action is Character" (nu stiu daca intentionat, dar ce  mai este fara intentie in lumea "meta" a artei contemporane?). Scenariul se bazeaza pe cartea de memorii a lui Lynn Barber.

Filmul pune in balanta, pana la final, usor moralizator, dar nu mai putin spiritual (witty, in a very British way) posibilitatile de "realizare" ale unei tinere londoneze dintr-o familie modesta la inceputul anilor 60: Oxford sau maritisul cu un absolvent (fals!) de Oxford?
Plot Point One (incidentul care face trecerea de la Set-up la Confrontation) este momentul in care Jenny (16 ani) il intalneste pe David (peste 30). Plot Point Two (care pregateste finalul, the Resolution) este scena in care Jenny intelege ca aparent stralucitorul David nu este decat un escroc imobiliar. Si, impotriva tuturor prejudecatilor "elizabetane", dar si a orelor chinuitoare de latina, decide ca va renunta la scoala. Parintii sunt mai mult decat intelegatori, data fiind alternativa aparent sigura a maritisului, David i-a pacalit pe toti. Si totusi, mai exista un shift dramatic: posibilul viitor sot are deja o sotie si un copil si nu e prima data cand are aventuri cu adolescente naive.  
Idila se naste si evolueaza pe fondul unor intrebari ale epocii (rolul femeii in societate, cat de mult ajuta de fapt scoala, etc), care contextualizeaza si dau profunzime unui film excelent jucat. Carey Mulligan e subtila si face un rol foarte puternic (a obtinut, intre altele, Bafta pt interpretare si nominalizare la Oscar). 

R. Lone Scherfig, 2009

8 iulie 2010

The Triplets of Belleville




Personajul principal nu este baiatul care vrea sa castige Turul Frantei, ci mama, care, impreuna cu super-cainele Bruno si surorile Belleville, fac tot ce-i posibil pt a-l recupera pe fiul rapit de oamenii rai in timpul cursei. :-)

 Animatie franceza regizata de Sylvain Chomet