29 octombrie 2010

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu

"Filmul foloseşte imaginile de propagandă contre la nature şi dovedeşte că, în starea lor pură, îşi conţin propria contradicţie. [...]
Ceauşescu e când stângaci, când emoţionat, când imobil şi impenetrabil. O singură spărtură în acest zid al aparenţelor, atunci când îşi îmbrăţişează afectuos fiica. Cum era Ceauşescu atunci când ieşea din spectrul camerei? Cum îşi alinta copiii, cum lua micul dejun, cum înjura, cum se enerva sau at least cum vorbea în mod obişnuit? Istoria i-a respectat deocamdată dorinţa de a păstra look-ul cosmetizat de tablou, pentru că imagini cu the real NC nu au fost încă scoase la iveală." Intreaga cronica excelenta a Florentinei Ciuverca.
Vazut alaturi de 4000 de oameni, la Sala Palatului. O premiera ce-si va atinge cu siguranta scopul - spread the word, mai ales in randul celor ce n-au trait in comunism si care au umplut cam trei sferturi din sala. Am ramas cu sentimentul acut ca privesc istoria in ochi, uitandu-ma la masele de oameni hipnotizati si fara vointa. Asa cum a spus si Cristian Mungiu la inceputul filmului, toti am fost complici la cultul personalitatii dictatorului, i-am alimentat megalomania.

Cred ca ar fi interesant de dezvoltat, intr-un documentar de data asta (nu intr-un eseu cinematografic), soarta lui Constantin Parvulescu (1895 - 1992), cel care s-a impotrivit public lui Ceausescu la Congresul PCR din 1979. A fost momentul in care aplauzele publicului s-au justificat. :)        
R: Andrei Ujica

16 octombrie 2010

Dead Man Walking

Sister Helen: It's not faith, it's work. Credinta nu ti se da pur si simplu, e ceva la care lucrezi in mod constant, lucru valabil chiar si in cazul unei maicute. E drept, sora are ceva de lucru, de vreme ce vrea sa salveze sufletul unui condamnat la moarte pentru crima.

Accentele ideologice in sustinerea abolirii pedepsei cu moartea sunt probabil mai acute si mai deranjante acum, la 5 ani de la lansarea filmului. Intre timp, s-a rodat un ritm mult mai rapid al actiunii, care pare (doar) ca ascunde idei mai multe si mai bogate (reusind de fapt numai sa ingroape emotionalul). Nu e cazul lui Dead Man Walking, care le are pe amandoua - si idei si emotie.    

R. Tim Robbins, 1995

Marti, dupa Craciun

Vazut in anapremiera, Q&A cu regizorul & echipa dupa. Cronica lui Andrei Rus.

3 octombrie 2010

District 9


Ce il salveaza de la tag-ul "SF la kilogram" ?

R. Neill Blomkamp, SUA, 2009

Felicia, inainte de toate

Gorzo spunea despre Americanul ca in sala era "o foială şi o foşneală pe care majoritatea filmelor destinate Multiplexurilor încearcă să le înece din primă secundă în muzică şi în efecte sonore - parte a strategiei lor de a reduce cît mai repede la supunere un "mare public" pe care-l prezumă ca fiind necivilizat. Lipsei de gălăgie îi corespunde şi lipsa obişnuitelor ambuteiaje de imagini (consecinţă a aceleiaşi strategii)".

Ieri, cand vedeam Felicia, inainte de toate la Elvira Popescu, cu 5 spectatori in sala in total, ma gandeam ca si prea multa liniste - in sala si pe ecran - e tot un fel de extrema. Care nu ma atrage deloc zilele astea.

 
Regie si scenariu: Razvan Radulescu, Melissa de Raaf. Cu Ozana Oancea si Ileana Cernat.