30 iulie 2009

Memento








M-am gandit mai devreme (dupa luni intregi, poate?!) la unul dintre filmele lui Ingmar Bergman si am cautat un titlu pe wiki. Am vazut, tot intamplator, ca azi se implinesc 2 ani de la disparitia regizorului care se joaca cel mai minunat cu ideile. O sansa de unu la un milion. Ma bucur ca am prins-o.

Ingmar Bergman (14 iulie 1918 - 30 iulie 2007)

29 iulie 2009

Amintiri din Epoca de Aur


Ieri am avut bucuria unei discutii (generoasa, de o ora si jumatate, cat un film) cu domnul Cristian Mungiu. Multipremiat pentru Occident si 4,3,2, multicautat zilele acestea pentru premiera pe care o va avea in toamna cu Amintiri din Epoca de Aur, dl. Mungiu si-a facut totusi timp sa se intereseze de niste tineri perfect anonimi care fac un festival de scurtmetraje – ce-i drept, “mai putin” anonim.

Am vazut “Amintirile” in cadrul unei avanpremiere, insa in toamna intra in cinematografe si abia astept sa-l revad – e vorba de un grupaj de 6 filme de scurt si mediu metraj despre Romania comunista vazuta prin tot atatea legende urbane. S-a ras cu lacrimi.

Cristian Mungiu semneaza scenariul integral, iar regia impreuna cu colegii de generatie Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu.

Legendele sunt Recuperate Refolosite si Reconditionate, evocand in cheie comica epoca in care “fotoshopul” nu-i era accesibil decat tovarasului Secretar General al Partidului Comunist, iar cofrajele de oua erau moneda de schimb pentru zahar, faina sau... cativa ani de inchisoare, daca nu stateai la coada pentru ele. Bonnie si Clyde din legenda lui Mungiu au preocupari ceva mai marunte decat banditii de legenda ai Americii, dar ii pasc pedepse comparabile...

Despre Amintiri din Epoca de Aur, dl Mungiu spunea ca e genul de film in care conteaza mai mult ce spui decat cum o spui, cinematografic. Cu toate astea, stilul il cam tradeaza si-l recunoastem fara drept de apel in “Legenda vanzatorilor de aer” si-n “Legenda soferului de gaini”. Filmul va fi proiectat in doua parti - Tovarasi, viata e frumoasa si Dragoste in timpul liber.

Mai multe, pe site-ul oficial amintiridinepocadeaur.ro.

UPDATE:
Cristian Mungiu pt ADEVARUL: „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ e un film de autor care reflectă concepţia mea despre cinema în acest moment. „Amintiri din Epoca de Aur“ e un film colectiv produs de mine în principal pentru a încuraja publicul român să se întoarcă la cinema.

L-am prezentat în foarte multe locuri şi cu cât intri mai adânc în România profundă, cu atât constaţi că limbajul filmului de artă pentru un spectator care şi-a pierdut de mult obiceiul să mai vină la cinematograf e prea complicat.

Oamenii se uită la televizor, unde totul e clar, spus pe gură, nu te pune nimeni la încercare. Ca atare, mi-am dorit să fac un film care să umple golul dintre filmele americane, care sunt entertainment, fără nicio preocupare, şi filmul de artă.

22 iulie 2009

Mamma Mia!

Nu se mai fac, domle', musicaluri ca pe vremea lui Singin' in the Rain sau Mary Poppins! :-) Cu toate astea, Mamma Mia! emana un dinamism si o voiosie irezistibile, datorate in special lui Meryl Streep. Asa ca, Take a Chance on it, daca nu l-ati vazut la cinema, e pe DVD.

Oricum ar fi, sentimentul ciudat ca am fost conceputa pe muzica celor de la ABBA persista. Si inca n-am reusit sa aflu adevarul asa cum a fost! Hmmm...


Productie: SUA, 2008. Regia: Phyllida Lloyd. Cu Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth.

14 iulie 2009

UK Box Office

La ce filme au preferat sa mearga englezii in perioada 3-5 iulie:

1. Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (Epoca de Gheata 3: Aparitia Dinozaurilor)
2. Public Enemies (Inamicii publici)
3. Transformers: Revenge of the Fallen (Transformers: Razbunarea celor invinsi)
4. The Hangover (Marea mahmureala)
5. My Sister's Keeper
6. Year One (Anul Unu)
7. Kambakkht Ishq
8. Night at the Museum 2 (O noapte la Muzeu 2) .... ooofff!!! :)

12 iulie 2009

Ce n-as vedea NICIODATA

Nu-mi place sa spun "niciodata", dar ma supun conventiei pentru a enumera ce n-as vrea sa vad in materie de filme. Niciodata, pe bune! :)

1. Un horror muzical (exista asa ceva!)
2. Un film romanesc cu inmormantari sau/si metafore cu ingeri (!)
3. O megamegaproductie despre una dintre Legendele Olimpului
4. Un film despre o fata draguta care se duce in vacanta sau sa revendice o mostenire si nimereste intr-o casa bantuita
5. O comedioara cu Jennifer Lopez si, eventual, Keanu Reeves
6. "O noapte la muzeu 2" (am rezistat la primul pana la final dar ma bantuie si acum starea de nerabdare de a vedea genericul final)
7. Un film cu Paris Hilton
8. Un lungmetraj romanesc care vine dupa succesul unei telenovele, ca un fel "incununare" (vezi modelul occidental serial-lungmetraj "Totul despre sex")
9. Un film cu cele mai tari efecte speciale si ATAT
10. O pelicula submediocra cu Jack Nicholson (n-as suporta o asemenea tradare!)

To be continued...! :)

6 iulie 2009

Politist, adjectiv

"Politistii folosesc un limbaj anume, iar cuvintele acelea ajung sa le determine felul in care vad realitatea, pentru ca folosesc multe cuvinte standard. Asta iti influenteaza felul de a gandi."

Asta spune Corneliu Porumboiu in interviul de aici referitor la Politist, adjectiv.

Ce-l intreaba Iulia Blaga e de-ajuns pentru a afla de la regizor cele mai importante chei de interpretare. Pentru restul, se poate face "o adevarata hermeneutica". :)

Concluzia "echipei CSI" de Vaslui (dar atat de universala!) este ca legea morala e o chestiune vaga si foarte personala, care nici macar nu apare in DEX, asadar... nu exista. Este "argumentul" convingator pentru politistul interpretat de Dragos Bucur (Cristi), care cedeaza fara aparente crize de constiinta in favoarea sistemului.

Politist, adjectiv te provoaca sa-l privesti dintr-o perspectiva proaspata, te obliga sa lasi la intrarea in cinema prejudecatile privind timpul cinematografic cu care ne-au obisnuit productiile contemporane. Este un film despre sistem, care, ca orice sistem, calca in picioare individualul si MORALUL pentru a reprezenta MAJORITATEA. Mai precis de atat, este un film despre CUVINTE si sensuri.

Scena din biroul sefului, cu DEX-ul, e magistrala. Dar la fel de memorabila e cea cu interpretarea versurilor cantecului de dragoste ascultat de sotia lui Cristi. Chiar asa, ce-ar fi campul fara flori? Un fel de periuta de dinti fara pasta... ? Sau invers? Ce-ar mai ramane din dragoste atunci?

Amuzant, dar nu acesta e registrul filmului. Politist, adjectiv nu e o comedie. E un film dificil de incadrat intr-un gen anume, ca multe alte opere perene...

Enjoy a real piece of art!