6 august 2007

Das Leben der Anderen


Si securistii sunt oameni, s-ar putea spune, amar-ironic, in urma vizionarii acestui film cu o poveste incredibila. In isteria dosarelor, care a absorbit (aproape degeaba!) si Romania o vreme, nu mai putem vedea adevarul de clisee. Vietile reale ale celor care au trait lucid in comunism, ale celor care au trait deci cosmarul, nu au fost nici bune nici rele. Oamenii nu s-au impartit in eroi si anti-eroi, ci "s-au supus vremurilor", facand compromisuri pentru a-si continua viata.

Filmul "The life of others" scoate la lumina relatia sinuoasa, complicata si profund umana dintre un scriitor urmarit si ofiterul Stasi care ii urmarea orice miscare. Trebuie vazut pentru ca atunci cand ne pierdem in replici "clasicizate" precum "securistii care au facut politie politica trebuie scosi la lumina, etichetati, atent condamnati si pe veci inlaturati"... sa ne mai gandim o data.

Scenariul (magistral!) mi-a amintit de ce spunea Ticu Dumitrescu de la CNSAS intr-o emisiune TV - cum reactionezi cand te afli in fata unui om care plange si isi cere iertare si pe care trebuie sa-l condamni, cu probe de netagaduit, pt. politie politica?

Niciun comentariu: