2 mai 2009

Informatie versus cunoastere

Am gasit un text interesant intr-o revista DILEMATECA, veche si necitita, dar descoperita acum, din fericire, la ceas de curatenie de primavara. Constantin Vica vorbeste despre cum ne schimba internetul felul in care citim/ cunoastem.

"Disparitia lecturii liniare va modifica radical mintea umana? O lectura exclusiv fragmentata, o lectura in care nu exista un inceput si un sfarsit, o lectura de hiperlink si cu o continua realocare de resurse cognitive, salturi peste salturi, tag-uirea si label-izarea informatiei ca singura modalitate de memorare. De fapt modalitate de stocare, un proces mult diferit fata de memorare. O lectura non-liniara iti solicita o memoria pe termen scurt, dar nu poate duce la invatare si implicit la cunoastere..."

Sigur ca nu-i o noutate, dar e o tema foarte exact articulata in acest articol ("Dilemateca", anul III, nr 27, august 2008). Asta crede o iubitoare de carti & biblioteci, de agende snoabe care imita hartia ingalbenita de vreme :)) si in acelasi timp o dependenta de internet.

Un comentariu:

gyges77 spunea...

Vom ajunge oameni-placinta?
"But today, I see within us all (myself included) the replacement of complex inner density with a new kind of self-evolving under the pressure of information overload and the technology of the "instantly available". A new self that needs to contain less and less of an inner repertory of dense cultural inheritance—as we all become "pancake people"—spread wide and thin as we connect with that vast network of information accessed by the mere touch of a button."