29 aprilie 2010

Circul Vesel

O idee pitoreasca de documentar, nedusa pana la capat la nivel de continut. Cadre sculpturale si cu o lumina minunata, insa nu m-a convins deloc structura povestii si nici ceea ce spune. Acel "dincolo de cuvinte" exista, insa este nivelul doi, care, in mod paradoxal, se auto-defineste in ciuda faptului ca nivelul unu - ceea ce se spune de fapt - e precar.

Descendentii fondatorului "adevaratului" Circ Globus, Toma Zdebschi (cel care aducea pt prima data circul in Romania, prin 1922) sunt Carol si Mina Zdebschi. Eroii isi povestesc demnitatea avuta in fata comunistilor si incapatanarea de a ramane in meseria pe care o iubesc si in care s-au nascut, afati intr-un prezent ostil.

Metafora cainelui altadata legendar pe scena, acum batran si incapabil sa mai mearga, daramite sa mai faca salturi prin inel este emotionanta. La fel si povestea legaturii dintre Mina si vagonul din curte, in care isi doreste sa asculte picaturile de ploaie pana la sfarsitul vietii. Sigur ca asa ai fi asezat o fosta trapezista sa isi spuna povestea - in usa vagonului care pe vremuri ducea trupa din oras in oras. Lucrurile nu se leaga insa, povestea nu are zvâc, iar felul in care fostii artisti de circ isi spun istoria nu reuseste sa tina inchegata structura narativa a documentarului. 

4 comentarii:

gyges77 spunea...

Mie mi-a mers la suflet.

claudiu spunea...

mie mi se pare ca ai inteles exact ceea ce trebuia din filmul asta!
multumesc pentru tot.
claudiu mitcu

claudiu spunea...

mie mi se pare ca ai inteles exact ceea ce trebuia din filmul asta!
multumesc pentru tot.
claudiu mitcu

Alia spunea...

@Claudiu
Daca esti chiar tu :), multumesc pt raspuns, insemna ceva sa stiu ca o parere oarecare pe un blog obscur ti-a atras atentia.
Bravo pt imaginile grozave, keep up the good work!