15 iulie 2010

Invictus

Filmul lui Clint Eastwood nu e exact genul de biografie la care ma asteptam, personajul central fiind unul dintre cei mai consistenti si curajosi lideri contemporani, Nelson Mandela.


In 1995, la un an de la preluarea presedintiei de catre Mandela in Africa de Sud, echipa nationala de rugby castiga campionatul mondial in fata uneia dintre cele mai puternice adversare, Noua Zeelanda. Ce rol a avut presedintele in aceasta victorie si de ce a dorit atat de mult sa-l cunoasca si sa-l motiveze pe capitanul echipei? Jucatorii sunt, cu o singura exceptie, albi, echipa e un simbol al colonizatorilor, cum ajunge atunci sa conteze atat de mult in cristalizarea "reconcilierii" intre albi si negri, in plin apartheid?
Insa alta e intrebarea care da sens filmului: "How you spend 30 years in a tiny cell, and come out ready to forgive the people who put you there?" Personajul lui Matt Damon isi raspunde in cele din urma singur: un lider adevarat conduce prin puterea exemplului. Iertarea era cea mai necesara politica de stat in Africa de Sud in acel moment.

Nu, nu este doar un alt film despre un meci castigat de o echipa oarecare, cu toate locurile comune aferente, dar nici nu cred ca este un trademark in filmografia lui Eastwood.

Niciun comentariu: